A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység – 2015, majd 2019 után immár harmadik alkalommal, a NATO „Baltic Air Policing” misszió 60. váltásában – augusztus 1-től négy hónapon keresztül, közel 80 katonával és négy JAS-39 Gripen harci repülőgéppel látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait. A litvániai Siauliai repülőbázison települve, hazánk vezető nemzetként - NATO parancsnokság alatt - Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen vesz részt a misszióban.

Magyarország a missziókat a NATO hitelessége és a szövetségesek közötti szolidaritás kiváló példájának tekinti. A szárazföldi és tengeri szövetséges erőkkel együtt biztosítják az elrettentést és a békét nemcsak a balti térség, hanem az egész Szövetség számára. Az egymás iránti szolidaritás kinyilvánítása és az elrettentésre való készség kifejezése különösen fontos most, amikor a NATO határaihoz ilyen közel zajlik egy háború.

Magyarország elkötelezett szövetségese Észtországnak és nagyra tartja biztonságát. A két ország 2021-ben ünnepelte százéves diplomáciai kapcsolatát, amelyet az erős kulturális együttműködés és a finnugor nyelvrokonság hangsúlyoz. A NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás tovább erősítette a hagyományos együttműködést, kiterjesztve azt a biztonság- és védelempolitikára is. A nemzeti ünnepek alkalmából, Észtország függetlenségének helyreállítására és a magyar államalapításra emlékezve Magyarország büszkén tiszteleg barátja és szövetségese előtt.