Államalapító Szent István király ünnepének reggelén Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonását követően 166 honvédtiszt tett esküt Budapesten a Kossuth téren Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében. A katonatisztek arra esküdtek, hogy a haza függetlenségét, a magyarok jogait és szabadságát életük árán is megvédik. Az államfő erőt, egészséget kívánt a honvédeknek, hogy kitarthassanak esküjük mellett.

A tisztavatást követően Novák Katalin Esztergomba utazott, ahol Erdő Péter bíboros, érsekkel és Hernádi Ádám polgármesterrel az ősi prímási városban ünnepelte Szent István király napját. 

A vár alatti Erzsébet parkban tartott ünnepi beszédében a köztársasági elnök kiemelte: Szent István azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is. Novák Katalin szerint Szent István király így ott van velünk a hétköznapokon és az ünnepeken, az iskolákban, köztereinken, templomainkban, a kórházakban, versekben, regényekben, filmen és rockoperában határon innen és túl.

Novák Katalin kiemelte: augusztus 20. ünnep, a szó legteljesebb értelmében, a múltunkra újra és újra emlékeztető, a jövőnket évről évre reménnyel megtöltő ünnep. Ilyenkor háttérbe szorul a lényegtelen, és előtérbe kerül az igazán lényeges – tette hozzá az államfő.

A köztársasági elnök az ünnep alkalmából az esztergomi királyi palota lovagtermében adta át a Magyar Szent István Rend díját Karikó Katalin világhírű biokémikusnak és Szilágyi Áron kardvívó olimpiai bajnoknak, míg a Magyar Becsületrendet Böjte Csaba ferences szerzetes vehette át az államfőtől.   

Novák Katalin  beszédében kiemelte, hogy a nemzetnek szüksége van példaképekre. „Olyan példaképekre, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, olyan példaképekre, akik olyanok, mint mi, és akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennünk magunkra ismerünk” – mondta a köztársasági elnök.

Novák Katalin kora este részt vett a Szent Jobb körmeneten és a Bazilikában tartott szent misét. Az államfő a tűzijáték megtekintésével zárta a nemzeti ünnepet.