A magyar csapat 49 aranyérmet szerzett a kedden végetért rendezvényen. Ez minden rekordot felúlmúló teljesítmény. Arról nem is beszélve, hogy összesen 100 éremmel gyarapodott küldöttségünk.

A 28 ezüstöt és 23 bronzot azt is jelenti, hogy a 42 résztvevő ország között a második legeredményesebb delegáció lettünk.  Egyedül az USA volt hatékonyabb: ők 75 aranyéremhez jutottak, és összesen 155 medállal térhetnek haza. (Bár a némtekenek eggyel több érem jutott, ilyenkor az számít, hogy kinek van több aranya.) 

„Komoly sportértékkel bíró mérkőzéseket láttam, és különösen annak örülök, hogy az általában dobogós bridzsversenyzőink hosszú évek küzdelme után most először aranyat tudtak nyerni. Valamint annak, hogy a junior és felnőtt vízilabdacsapatunk visszavágva a korábbi vereségekért, kiváló játékkal az élen végzett” – fogalmazott Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, a szervezőbizottság társelnöke egy szerdai sajtótéjékoztatón.

Hozzátette:  elmondta: ez az eredmény messze túlmutat az előzetes jóslaton, és emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt két évtizedben a Maccabi Európa Játékokon a magyar csapat általában három-öt aranyat, és összesen 20-23 érmet gyűjtött.

A „legek Maccabi Európa Játékának” nevezte a mostanit Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője, aki büszként hangsúlyozta:

a száz éremmel a legeredményesebb európai nemzet lett a magyar, olyan népesebb és tehetősebb országok küldöttségét magamögé utasítva mint Németország vagy Nagy-Britannia.

Deutsch beszédét azzal zárta, hogy a kormány megerősítette ígéretét, miszerint állami forrásból egy zsidó sportközpont létesül majd Budapesten, s reméli, a beruházás a következő esztendőkben elindul.

Heisler András, 1500 méteres masters kategória aranyérmese, a játékok felügyelőbizottságának elnöke, aki mellesleg a Mazsihisz elnöke is, osztozkodott az elégedetten nyilatkozók gondolataival:

„Fantasztikus tíz napon vagyunk túl. Nagyon jó dolguk volt itt a sportolóknak, hiszen kiváló körülmények között, páratlan létesítményekben versenyezhettek” – jelentette ki.

Forrás: Itt megtekinthető.