Augusztus 23-án rendezzük meg a Totalitárius Rendszerek Áldozatainak Európai Emléknapját, amelyet az Európai Parlament 2008-ban hirdetett meg. 1939-ben ezen a napon, közvetlenül a második világháború kitörése előtt a Harmadik Birodalom és a Szovjetunió aláírták a Molotov-Ribbentrop-paktumnak nevezett megállapodást. A paktum emberek milliói tragédiájának kezdetét jelentette. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) ismét megszervezi az "Emlékezz. Augusztus 23.” társadalmi-edukációs kampányt, amely közelebb hozza az akkori események jelentőségét a mai európaiak számára. 

A totalitárius erőszakot megtapasztalt emberekről szóló rövidfilmek, a fekete szalagos emlékjelvények, egy varsói plakátkampány, valamint a neves brit történész, Roger Moorhouse cikke a Molotov-Ribbentrop-paktum körüli korabeli vitákról csupány néhány az idei ENRS-kampány elemei közül.

A közös akcióhoz való csatlakozásra felkérést kaptak Európa kiválasztott múzeumai és emlékhelyei. Augusztus 23-án az Auschwitz-Birkenaui Múzeum, a gdanski Második Világháborús Múzeum, a brüsszeli Európai Történelem Háza, a rigai Lettországi Megszállási Múzeum és a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézete (UPN) látogatói egy kitűzőt kaphatnak, melynek felirata: "Remember. August 23." ("Emlékezz. Augusztus 23.”).

A filmes szpotok a közösségi médiákban, valamint a romániai, csehországi és lengyelországi közszolgálati televíziós csatornákon lesznek megtekinthetők. Az idei három premierfilm olyan személyiségeket mutat be, akiknek az élete kiindulópontot jelent az erkölcsi értékekről, a polgári magatartásról és az ellenállás különböző formáiról való elmélkedéshez. Az „Emlékezz. Augusztus 23." hősei azt tanítják, hogy a hazugságot a nevén kell nevezni, mert az igazság tudatosítása felszabadulást hoz (Doina Cornea). Elmagyarázzák, hogy a szabadság az olvasásban és a képzeletben is megtalálható (Ieva Lase), valamint azt, hogy a megbékélésre való törekvés során a beszélgetés kulcsfontosságú, beleértve a traumáról való beszélgetést is (Władysław Bartoszewski).

A kampány részeként Varsó utcáin plakátok jelennek meg, amelyeken a korábbi évek szpotjainak hősei láthatók: Kazimierz Moczarski, valamint Mala Zimetbaum és Edward Galinski. A plakátokon található QR-kódoknak köszönhetően a plakátok a szpotokban bemutatott konkrét személyek történeteire fognak hivatkozni.

Emellett augusztus 23-án a www.enrs.eu honlapon megjelenik Roger Moorhouse brit történész írása, amelyben a szerző azt elemzi, hogy miért vonakodik Nyugat-Európa emlékezni a Molotov-Ribbentrop-paktumra. Ez a cikk egyes kiválasztott európai napilapok online kiadásában is megjelenik.

Az idei évi „Emlékezz. Augusztus 23." kampány az ukrajnai háború árnyékában kerül megrendezésre, amely tragédia emberek százezreit érinti, akiket az orosz agresszor bántalmazott, meggyilkolt, bebörtönzött, kirabolt és menekülni kényszerített. A gyilkos Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának immár következő évfordulóján nemcsak a 20. század totalitarizmusának milliónyi áldozatára kell emlékeznünk, hanem Irpien, Borodianka, Bucza, Mariupol lakóira is.

A kampányról további információk a www.enrs.eu/August23 honlapon találhatók.

Valamennyi film elérhető az ENRS YouTube-profilján: https://cutt.ly/Remember-23August.