Kásler Miklós az Izsáki Őszi Fesztiválon úgy fogalmazott: a lovak tenyésztése nélkül nem alakulhatott volna ki a magyarok életmódja, életformája, nem tudtak volna eljutni a Kárpát-medencébe, és nem tudták volna területüket megtartani évszázadokon keresztül.

Kiemelte: lovak nélkül nem vezethettek volna olyan hadjáratokat a kilencszázas években a világ minden égtája felé, amely megelőzte az ország elleni támadásokat, és biztosította az itt élők nyugalmát.

A magyar nemzet egészét tekintve a ló a magyarok monda- és hitvilágát is összekapcsolja. Elég csak a Fehérlófiára vagy Szent László Szög nevű lovára gondolni, aki mindig győzött a sötét erők ellen - tette hozzá.

 

tn496c0.jpg

Fotó: Bartos Gyula

A miniszter hangsúlyozta: a fogathajtás egyik fővárosát, Izsákot köszönet illeti azért a lelkes és kitartó munkáért, amellyel a magyar lótenyésztés és lósportnak újjáélesztésért dolgozik.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, egyben a térség országgyűlési képviselője elmondta: egy város annyit ér, amennyi értéket képesek termelni a családok a szűkebb és tágabb közösségek érdekében.

Szerinte a család, a közösségek, az önkormányzat, az egyház és a kormányzat felelőssége lehetőséget teremteni az értékek felszínre hozására, előhívására.

Mondok József (Fidesz-KDNP) Izsák polgármestere elmondta: bízik abban, hogy az első alkalommal megrendezett őszi fesztivál olyan hagyománnyá válik, mint a közel százéves múltra visszatekintő Izsáki Sárfehér Napok.

 

tn496c0.jpg

Fotó: Bartos Gyula

A polgármester hangsúlyozta az elmúlt években közel hétmilliárd forint összegű beruházás valósult meg Izsákon.

Izsákon a hétvégén hármas jubileumi országos fogathajtó bajnoki döntőt rendeznek. Az első magyar fogathajtó bajnokságot ugyanis négyes kategóriában 50 éve, a ketteseknél 40 éve, az egyeseknél pedig 25 éve írták ki.

A háromnapos Izsáki Őszi Fesztivál keretében a kulturális programok és koncertek mellett átadják a település felújított főtéri parkját, illetve családi napot és motoros felvonulást is rendeznek.

(MTI)

Forrás: Itt megtekinthető.