Ausztria, a Cseh Köztársaság, Dánia, az Egyesült Királyásg, az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Kanada, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország Észtországba akreditált nagykövetei és nagykövetségei mai napon kiállnak és felszólalnak, csatlakozva a nemi alapú erőszak (GBV) elleni 16 napos "Borítsd narancsba a világot - vess véget a nők elleni erőszaknak most!" c. nemzetközi kampányhoz​, amely november 25-től december 10-ig tart.

copyright: Diana Unt Photography

Az ENSZ főtitkára által indított 16 napos nemzetközi kampány minden év november 25-étől, a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napjától december 10-ig, az emberi jogok világnapjáig tart.

A nők elleni erőszak felszámolása azzal kezdődik, hogy hiszünk az erőszak áldozatainak, valamint olyan átfogó megközelítéseket fogadunk el, amelyek a kiváltó okokat kezelik, átalakítva a káros társadalmi normákat és megerősítve a nők és lányok szerepét. Számos tényező járul hozzá a nemi alapú erőszak elleni küzdelemhez és annak megszüntetéséhez: például az áldozatközpontú szolgáltatások biztosítása a rendőrségi, igazságszolgáltatási, egészségügyi és szociális jóléti szektorokban, valamint a női jogok erősítésére irányuló törekvések megfelelő finanszírozása.

A COVID-19 kitörése óta a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nők és lányok elleni erőszak minden fajtája, különösen a családon belüli erőszak fokozódott, és hogy a világ nem volt felkészülve arra, hogyan reagáljon erre a gyors növekedésre. Az ENSZ Nőügyi Szervezetének (UN Women) 13 országon alapuló, november 24-én közzétett új jelentése azt mutatja, hogy a COVID-19 aláásta a nők biztonságérzetét, mind otthon, mind a nyilvános helyeken, ami jelentős negatív hatással van a nők mentális és érzelmi jólétére. Emellett az erőszakos konfliktusok, a humanitárius válságok és az éghajlatváltozással összefüggő katasztrófák számának és mértékének növekedése által jellemzett jelenlegi globális kontextus hozzájárul a nők elleni erőszak fokozódásához.

A globális kampány iránti elkötelezettségük, támogatásuk és szolidaritásuk jeléül az emberek világszerte narancssárga színbe borítják közösségeiket, mivel ez a szín egy szebb, erőszakmentes jövőt jelképez a nők és lányok számára.

#speak out – a csend csak a nők és lányok elleni erőszaktevőket segíti!

További információkért látogass el a UN Women honlapjára.