Ünnepélyes külsőségek közepette iktatták be államfői hivatalába Novák Katalint. Beszédében többek között tíz pontba foglalta Magyarország számára az ukrajnai háború jelentését, az alábbiak szerint: 

1. Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.  

2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre! 

3. Mi, magyarok, békét akarunk, itt Magyarországon és a szomszédos országokban. Mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút! 

4. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető, biztonságra, egymás iránti tiszteletre és gyarapodásra vágyó magyarok ellen is vívják. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését! 

5. Nem vagyunk semlegesek. Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az Európai Unió és a NATO szövetségének részeként vállalt kötelezettségeinknek eleget teszünk, amikor pedig van jogunk egy döntésre nemet mondani és magyar érdek úgy kívánja, ott nemet is mondunk. 

6. Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak lemondani! Honvédelmi erőnket folyamatosan fejlesztjük.  

7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.  

8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát. Nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, melyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak.  

9. Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a hadviselő felek között a béketárgyalások folytatása érdekében.   

10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodtunk eddig, ragaszkodunk most és a háború után is.  

Beszéde végén bejelentette, hogy május 17-én Varsóba utazik, ahol a lengyel elnökkel találkozik.

A teljes beszéd ezen a linken olvasható.